Filtry narurowe
Filtracja mechaniczna to podstawowy proces, który stosuje się do uzdatniania wody. Zastosowane filtry narurowe mają na celu zabezpieczenie kolejnych urządzeń transportujących wodę przed zbytnim obciążeniem oraz uszkodzeniami mechanicznymi. Stacje uzdatniania wody muszą zaopatrywać się w filtry w zależności od jakości wody.
Zachęcamy do skorzystania z bogatej oferty filtrów narurowych.
Wkłady mechaniczne:
-
– zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne typu: piasek, osady, rdza, itp.
-
– wykonane z polipropylenu, odporne na działanie związków chemicznych
-
– dokładność filtracji, w zależności od modelu: 1, 5, 10, 20, 50, 100 µm
-
– wkład harmonijkowy – możliwość płukania i wielokrotnego użytku
-
– wkład siatkowy – długotrwała eksploatacja bez wymiany, możliwość płukania i trawienia chemicznego
-
– żywotność wkładu: 3 – 6 miesięcy (w zależności od zużycia wody i stopnia jej zanieczyszczenia)
Wkłady węglowe:
– poprawiają smak, zapach wody
– zawierają uaktywniony chemicznie węgiel, zwiększający zdolności absorbcyjne związków wielocząsteczkowych
– usuwają chlor, fenole, pestycydy i ich pochodne
-skutecznie poprawiają barwę wody
Wkłady sedymentacyjno – węglowe:
-
podwójna filtracja wody:
– mechaniczna (zatrzymywanie zanieczyszczeń stałych)
– chemiczna (absorbowanie chloru i pochodnych oraz rozpuszczonych substancji organicznych)
-
jednoczesne zatrzymywanie osadów płynących z rur z poprawą właściwości smakowych wody
Uniwersalny wkład zasypowy:
-
wielorakie zastosowanie w zależności od wykorzystanego medium zasypowego można stosować jako:
– wkład zmiękczający
– wkład węglowy
– wkład demineralizujący
– wkład polifosfatowy
Aby zabezpieczyć urządzenia transportujące wodę przed negatywnym obciążeniem, warto zastosowań w praktyce filtry narurowe, chroniące instalację przed uszkodzeniami mechanicznymi. Świetnie współpracują także ze stacjami uzdatniania wody do picia. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo narzędzia przeznaczone do oczyszczania zarówno domowego, jak i przemysłowego. Zapraszamy do kontaktu osobistego oraz telefonicznego – doradzimy, w jaki sposób najlepiej zadbać o czystość ujęć, stosując jakościowe filtry narurowe.
Rodzaje filtrów narurowych w stacjach uzdatniania wody do picia
Do najpopularniejszych rodzajów filtrów narurowych należą: wkłady mechaniczne, wkłady węglowe, wkłady sedymentacyjno-węglowe oraz uniwersalne wkłady zasypowe. Wszystkie te typy realizują pierwszy etap pracy w stacjach uzdatniania wody do picia, gdyż są odpowiedzialne za obowiązkową filtrację wstępną. Polega ona na usunięciu wszystkich zawiesin, osadów i fragmentów ciał stałych: rdzy, mułu, gliny, piasku, metalu. Ten mechaniczny proces – za sprawą filtrów narurowych – zabezpiecza poszczególne części instalacji przed uszkodzeniami i zamuleniem.
Zalety filtrów narurowych
Jedną z największych zalet filtrów narurowych jest ich niezwykła uniwersalność: montaż może zostać przeprowadzony niezależnie od rozmiarów pomieszczenia bądź ilości zużywanej wody podczas codziennej eksploatacji. Nowoczesna konstrukcja umożliwia stosowanie pojedynczych urządzeń albo tworzenie układów szeregowych z niezawodnych i wytrzymałych filtrów narurowych.
Kolejne korzyści płynące z montażu wkładów są związane z właściwości przefiltrowanej wody – jest ona czysta i całkowicie pozbawiona cząstek stałych. Co więcej, filtracja pozytywnie wpływa na jakość pracy stacji uzdatniania wody do picia oraz pozostałych sprzętów gospodarstwa domowego. Filtry narurowe eliminują problem związany z odkładaniem się kamienia w instalacji ciepłowniczej.
