Stacja zmiękczania wody
Dzięki stacji zmiękczania wody przygotują ją Państwo zarówno do celów spożywczych, jak i grzewczych, chłodniczych oraz innych procesów technologicznych. Stacja tego typu wykorzystuje metodę, która polega na przepuszczaniu cieczy przez złoże wyprodukowane ze specjalnej żywicy (jonitu). Następuje w nim wymiana jonów wapniowych i magnezowych znajdujących się w wodzie ? na jony sodowe. Jonit po nasyceniu jonami wapniowymi i magnezowymi musi być zregenerowany, czyli przepłukany roztworem soli kuchennej. Zwykle są stosowane urządzenia, które mają jeden zbiornik na żywicę i jeden na solankę do regeneracji.
Natomiast częstotliwość regeneracji zależy od twardości wody, wielkości urządzenia oraz od tego, ile zmiękczonej wody Państwo zużywają. Najlepiej, gdy regeneracja odbywa się nie częściej niż raz na kilka dni, w nocy. To m.in. tym kryterium warto kierować się przy doborze zmiękczacza. Jeśli zależy Państwu na pozbyciu się smaku i zapachu chloru, to serdecznie zachęcamy do zamontowania filtru węglowego, a w przypadku wysokiej zawartości żelaza ? odżelaziania wody wodociągowej z wykorzystaniem profesjonalnych aparatur. Warto podkreślić, że stacja zmiękczania wody to także skuteczny sposób na wydłużenie żywotności instalacji ? zapobiega bowiem osadzaniu się kamienia w rurach.
Jak działa system jonitowego zmiękczania wody?
Jonitowe zmiękczanie wody to metoda oparta na jonitach, czyli ciałach stałych, które nie rozpuszczają się w wodzie i wykazują odporność na działanie innych rozpuszczalników. Ich pochodzenie może być organiczne, jak w przypadku żywic jonitowych, albo nieorganiczne ?przykładami są związki syntetyczne, bentonity, glinokrzemiany. Jonity wymieniają jony własne na jony roztworu, w którym je umieszczono. Dzięki temu jony, które nie powinny się w nim znajdować ulegają usunięciu i zastąpieniu przez jony dla niego obojętne.
Zmiękczacze jonitowe to urządzenia całkowicie zautomatyzowane i niewymagające nadzoru. Zależnie od rodzaju głowicy sterującej ? mogą Państwo dostosować ich pracę do założonego planu zużycia wody (sterowanie czasowe) albo pomiaru rzeczywistego przepływu (sterowanie objętościowe). Zmiękczacze różnią się także rodzajem zastosowanej żywicy, zdolnością jonowymienną oraz oczywiście ceną i kształtem zbiorników. Do domów jednorodzinnych wystarcza zwykle urządzenie o niskiej wydajności chwilowej. Przed zakupem należy jednak dokonać dokładnych obliczeń, korzystając z pomocy konsultanta technicznego naszej firmy.
Czy warto zamontować stację zmiękczania wody?
Twarda woda jest niepożądana do picia i zasilania wodociągów komunalnych, ma gorzkawy smak i może działać przejściowo nawet jako środek przeczyszczający! Ponadto nie nadaje się na potrzeby gospodarki wodnej w energetyce, co oznacza, że nie jest odpowiednia ani do kotłów parowych, ani do wymienników ciepła. Należy pamiętać, że 1 mm kamienia na powierzchni urządzeń grzewczych zwiększa zużycie energii aż o około 10%! Osadzający się kamień powoduje też szybkie zużycie urządzeń gospodarstwa domowego, a w skrajnych przypadkach ich uszkodzenia, awarie i w efekcie kosztowne naprawy. Stacja zmiękczania wody zapobiega takim niekorzystnym sytuacjom.
Dzięki zmiękczaniu wody skutecznie zapobiegną Państwo powstawaniu kamienia kotłowego w instalacjach wodnych i sprzętach gospodarstwa domowego. Zapewnia ono tym samym wyższą jakość wody dla celów grzewczych, mycia okien, prania. Poprawia funkcjonowanie takich urządzeń, jak żelazka, zmywarki, ekspresy, pralki itp. Zachęcamy do wprowadzenia do Państwa przestrzeni nowoczesnych rozwiązań do zmiękczania, filtrowania czy odżelaziania wody. Szczególnie polecamy przeprowadzanie dezynfekcji wody lampą UV w systemach działających ciągle, a także sprawdzenie korzyści, jakie niesie ze sobą montaż stacji odwróconej osmozy.
Dekarbonizacja wody
Proces zmiękczania wody, zwany fachowo dekarbonizacją wody, polega na usunięciu z niej twardości węglanowej. Odpowiadają za nią takie związki, jak jony wapnia, magnezu, glinu, żelaza, cynku, manganu czy wodoru. Usuwanie twardości wody za pomocą filtracji na złożach jonowymiennych stanowi fundamentalny etap jej dekarbonizacji. Proces przebiega przy zastosowaniu odpowiednich filtrów, które podlegają późniejszej regeneracji. Dekarbonizacja wody redukuje twardość węglanową oraz przyczynia się do osiągnięcia jej optymalnego składu mineralnego. To z kolei chroni urządzenia wykorzystujące wodę do swojej pracy. Warto zaznaczyć, że dekarbonizacja wody jest procesem, który znajduje zastosowanie przede wszystkim w gastronomii, branży ciepłowniczej oraz browarniczej.
W przypadku tej pierwszej ? dekarbonizacja służy najczęściej przygotowaniu wody do parzenia kawy. Woda o odpowiedniej miękkości nadaje jej wyjątkowy smak i aromat, a także chroni ekspres przed powstawaniem osadów. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno urządzenia do filtracji domowej, jak i przemysłowej. Zachęcamy do kontaktu osobistego oraz telefonicznego. Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania związane ze zmiękczaniem wody, a także doradzimy w jaki sposób najlepiej zadbać o czystość ujęć.